Veel mensen weten niet precies het exacte verschil tussen ABS en PLA, daarom hebben wij de verschillen hieronder even op een rijtje gezet.

Heel kort door de bocht kan het volgende kort worden gezegd:
PLA is veiliger en makkelijker printen dan ABS
ABS is sterker dan PLA

Echter ligt het natuurlijk meer genuanceerd dan hierboven, we zullen verschillende aspecten belichten:

Veiligheid
Tijdens het printen komt er bij ABS giftige stoffen vrij, hier is nog maar weinig onderzoek naar gedaan, en nog niet zo lang bekend dat er al regels over zijn.
Wij adviseren daarom dan ook om niet lang bij een printer in de buurt te blijven waar ABS wordt geprint, en indien mogelijk een omsloten omgeving met afzuiging, of de printer te plaatsen in een ruimte met voldoende ventilatie, waar niet standaard gewerkt wordt.

PLA stoot minder schadelijke stoffen uit, en is dus veiliger dan ABS, over deze deeltjes die vrijkomen bij het printen van PLA is nog minder bekend, maar zijn op dit moment nog geen gegronde onderzoeken die uitwijzen dat het slechts voor de gezondheid kan zijn. Echter hebben wij zelf tevens om onze printers waar we PLA op printen omgevingsboxen staan omdat dit niet alleen beter printresultaat geeft, maar ook omdat er nog geen degelijk onderzoek is gedaan dat de gassen bij PLA 100% veilig zijn. Daarnaast hebben wij in dezelfde ruimte ook een kantoor waar gewerkt wordt.

Naast de gassen die vrijkomen, is er geen verschil in veiligheid tussen PLA en ABS.

Printgemak

PLA print makkelijker dan ABS. Voor sommigen mensen welke veel ervaring hebben met ABS printen, en niet met PLA printen kan dit echter anders overkomen. Omdat PLA minder krimp vertoont wanneer het afkoelt, kan PLA zonder verwarmd printbed geprint worden, terwijl dit voor ABS lastiger is. Ook is er met ABS meer kans op “warping” en “cracking” dit betekend dat de print van het printoppervlakte lostrekt, of dat er scheuren halverwege het object ontstaan door krimp. De temperaturen bij PLA zijn iets lager dan bij ABS, maar wanneer zeer snel geprint wordt met PLA, en normale snelheid voor ABS, kan de temperatuur soms zelfs wel gelijk zijn. Logische waardes om mee te beginnen indien je nieuw bent zijn: PLA 195 graden, en ABS 240 graden.

Sterkte

PLA is brosser dan ABS, hierdoor zal PLA eerder kapot knappen, dan dat het zal buigen, ABS is dus iets flexibeler. ABS rekt ongeveer 10 procent voordat het breekt, terwijl dit bij PLA al bij 5% is. De oppervlakte hardheid (krasvastheid) van PLA is hoger dan van ABS, hierdoor kan je voor glijcontacten dus beter PLA gebruiken.

Verschillende soorten PLA en ABS

ABS en PLA komen bijna niet puur voor, als je dus een rol PLA of ABS hebt is maar een gedeelte hiervan echt ABS of PLA. De stoffen die er aan toegevoegd worden om het printen te vergemakkelijken zijn additieven/modifiers. In welke mate en hoeveel van deze stoffen worden toegevoegd, beinvloed de fysieke en thermische eigenschappen van het materiaal. Dit verschil hebben wij met name in Basic en Premium. Ons basic materiaal is genoeg modifiers aan toegevoegd om het goed printbaar te maken, maar ons premium materiaal zitten meer modifiers in, om de eigenschappen het hoogst haalbaar te krijgen.
PLA word dan ook soms vermengt met PHA, maar ook PLA X3 PLA+ PLA genoemd, en ABS ABS+ ABS X ABS zero zijn ook allemaal varianten met verschillende modiefiers.

Hierdoor heeft elke leverancier andere eigenschappen, en zijn in sommige extreme varianten zelfs compleet andere waardes waardoor bovenstaande niet meer opgaat!

Herkomst Materiaal

ABS is afkomstig van aardolie, PLA is afkomstig van maisolie. Hierdoor heb je ook een zoetige geur tijdens het printen van PLA. Omdat PLA van Maiolie gemaakt wordt, is het theoretisch biologisch afbreekbaar. In de praktijk echter zullen de omstandigheden wanneer dit materiaal makkelijk afbreekt bijna niet voorkomen. Vergelijk dit met een Plastic festical bekertje(ook van PLA) wat blijft liggen, en tientallen jaren zou duren voordat het vergaat. ABS is gemaakt van olie, en daarom heeft het een slechtere naam, echter is ABS makkelijker te recycelen dan PLA, door de ketens die ABS op moluculair niveau heeft. Volledig gerecycled ABS verkopen wij reeds van het merk REFIL. ABS wordt gebruikt voor veel industrieel vervaardige apparaten: Dashboards, koelkastdeuren, Lego, huishoedelijke apparaten. PLA wordt meer gebruikt in de verpakkingsindustrie zoals evenement plastic bekertjes, en voedselverpakkingen.

Huidig gebruik van beide materialen

Momenteel wordt PLA meer gebruikt dan ABS in 3D print land. In 3D hubs wordt meer dan 2x zo veel PLA gebruikt dan ABS. Wijzelf vermoeden ook een schuiving naar PLA en PET vanwege de veiligheidsaspecten van ABS.

Nabewerking mogelijkheden

Veel nabewerkingen zijn mogelijk met 3D prints, zoals schuren, boren, verven, spuitplamuren etc.  Echter zijn er ook specifieke behandelingen per materiaal.
Het nabewerken van ABS met Aceton wordt steeds meer onderzocht en geprobeerd door mensen LET OP voor de giftigheid van aceton wanneer je dit wilt gebruiken! PLA kan worden nabehandeld met chloroform, wat ook veiligheidsaspecten met zich meebrengt, maar dit wordt nog minder gedaan.
Hiervoor zal binnenkort een blogpost geschreven worden met de link hiernaartoe hier geplaatst.
Ook over het annealen van een 3D print zal binnekort een post verschijnen!

Uiterlijke verschillen

PLA heeft een glanzender oppervlakte waardoor het ook herkent kan worden. Hoe glanzend dit is hangt af van het materiaal en de producent hiervan, en welke modifiers zijn toegevoegd, tevens de printtemperatuur heeft hier invloed op.

Thermische verschillen

ABS kan beter tegen hogere temperaturen dan PLA. hierdoor is het meer geschikt voor onderdelen welke tegen enige hitte moeten, denk hierbij aan autodashboard/ componenten in machine omgeving/ warme landen/ lampenkappen/ etc.
Om een 3D print beter tegen temperatuur te laten kunnen, kan een print worden “annealed” dit houdt simpelweg het nabakken in een oven, om de molecuul structuur opnieuw organiseerd door het object af te bakken in een oven. Hierna kan het beter tegen hogere temperaturen.

Hoe dit precies in zijn werk gaat zal spoedig worden toegelicht in een andere blogpost!

 

Samengevat:

-ABS gassen zijn schadelijk
-PLA print makkelijker
-ABS is flexibeler en sterker
-Er zijn verschillende soorten PLA en ABS met verschillende eigenschappen
-ABS komt van Aardolie, PLA van maisolie
-PLA wordt momenteel 2x zoveel gebruikt als ABS
-ABS is na te bewerken met aceton
-ABS kan beter tegen warmte
-wanneer “annealed'” kan PLA en ABS nog beter tegen warmte